Dagens sure pille!
Dato: 01 February kl. 13:53 Emne: Media

Dagens Medisin Tidsskriftet Dagens Medisin har kåret de mektigste i den norske helsesektoren. Det er besynderlig lesning. For blant de hundrede på listen er det i dag bare tre – 3 – med tilhørighet i vest.


Innlegget er sakset fra BT papir 01.02.09 skrevet av journalist Sjur Holsen.

Det har ikke hjulpet stort at ett av seks jurymedlemmer er fra vest, fastlege Hans Kristian Bakke i Bergen. Alt som smaker av Vestland er likevel bare en 36. plass til adm. dir. i Helse Bergen Steiner Kvinnsland, en 68. plass til adm. dir. i Helse Vest Herlof Nilssen og en 84. plass til kreftforsker Ole Didrik Lærum. Hvilket kan bety at det ikke er juryens briller det er noe galt med, men at realiteten ganske enkelt er at all makt i den norske sykesal faktisk er samlet i Oslo. Det gjør saken mye verre.

Makt gjør nærsynt. Den har det med å påvirke oppfatning av hva som er viktig, og hva som ikke er det. Under EU-kampen gikk det rett hjem hos det norske folk da nei-siden sa at det var for langt til Brüssel. Underforstått: Unionen bryr seg ikke om våre problemer, for de kjenner oss ikke. Mulig det, men hva så med de femti kronglete milene fra Vestlandets hovedstad til Oslo?

 Den Norske legeforening har alltid vært sterkt Oslo-dominert, og en viktig rekrutteringsbase for det nasjonale helsebyråkratiet. Kanskje er det derfor foreningen har vist så liten interesse for den økonomiske skjevfordelingen i helsevesenet, hvor Vestlandet gjennom en årrekke har kommer dårlig ut.

Ledelsen i Helse Vest er på sin side bundet av hensyn til eierne. De lokale politikerne er kjent for å vise skiftende glød, alt etter hvem som har regjeringsmakt. Kampen mot skjevfordelingen har dermed til tider vært en ganske ensom kamp for de foretakstillitsvalgte i Helse Vest, mot en bedrøvelig stor overmakt i hovedstaden.

Når Dagens Medisin til slutt prøver seg på analyse, blir det riktig festelig. Tidsskriftet finner at det i forhold til tidligere topp 100-kåringer går fremover med legenes makt på bekostning av de folkevalgte, at kvinner taper terreng, at privat sektor står svakt og så videre. Men det eneste virkelige iøynefallende trekk ved kåringen, helsemaktens totale hovedstadsdominans, er ikke en gang tema for den Oslo-baserte rikspublikasjonen.

Les mer om overlegene på Haukeland.


Denne artikkelen kommer fra itBergen.no™
http://www.itbergen.no

Adressen til denne artikkelen er:
http://www.itbergen.no/modules.php?name=News&file=article&sid=282