Høgskolen som forsvant!
Dato: 01 November kl. 11:56 Emne: Offentlig

Kristin Halvorsen
Kristin Halvorsen
I 1994 foreslo Kunnskapsdepartementet, mot skolenes vilje, at Kunstakademiet og Kunsthåndverksskolen i Bergen skulle slås sammen til ny Kunsthøyskole.


To år senere lovet departementet Kunst- og Designhøyskolen i Bergen (KHIB) et nytt felles bygg. Snøhetta vant arkitektkonkurransen og alle gledet seg. Men det viste seg raskt at prosjektet ble for dyrt, og daværende kunnskapsminister Øystein Djupedal fikk omformet bygget og prisen ble redusert.

Seinere har intet skjedd til tross for at ulike statsråder har vært klar over at skolen drives på 5 steder i Bergen, og med fasiliteter som ofte er til hinder for studentene. På enkelte rom er det 11 studenter som slåss om plassen og utgått utstyr. Dette gjør at enkelte velger å arbeide hjemmefra. Skolen har i dag 300 studenter og ca. 100 ansatte.

Det finnes to høyere utdannelsesinstitusjoner i Norge. Den andre, Kunsthøgskolen i Oslo, ble samlokalisert i 2010 i et restaurert bygg ved Akerselva. Prislapp: 800 millioner kroner. I tillegg fikk de investeringspenger og dermed nytt utstyr.

I 16 år har KHIB ventet på at departementet skulle bevilge penger til oppstart for bygging. Departementer har godkjent byggeplanene, men investeringen til Nytt skolebygg er heller ikke på bydsjettet for 2013. Som alltid i Bergen og Vestlandet må vi vente i generasjoner på tilskuddene, en landsdel som er den største bidragsyteren til landets inntekter. Er det rart at det er blått i Bergen? Staten det er Oslo.

Skrevet 01.11.12


Denne artikkelen kommer fra itBergen.no™
http://www.itbergen.no

Adressen til denne artikkelen er:
http://www.itbergen.no/modules.php?name=News&file=article&sid=298