Jernbanen som forsvant
Dato: 18 November kl. 13:42 Emne: Offentlig

Bergensbanen Ringeriksbanen ble vedtatt bygd i 1992, men frendeles er intet skjedd. Med den på plass vil man ha en reisetiden Bergen-Oslo på 4 1/2 time. Nå skal alle pengene brukes rundt Oslo ca. 130 milliarder kroner. Det blir intet igjen til resten av landet skriver Bergens Tidende (BT).


For 30 år siden, kjørte man Bergen–Oslo på seks timer. Siden har man sikkert brukt tre-fire milliarder på å ruste opp Bergensbanen. Nå nærmer reisetiden seg syv timer i følge BT.
 
Nå skal reisetiden på Bergensbanen økes ytterligere med flere avganger fra 9. desember. Ettermiddagstoget fra Oslo skal nå ta 26 minutter lenger tid på å nå Bergen. Dermed er reisetiden oppe i det samme som den var i 1976.

Nøkkelen til å kutte reisetiden heter Ringeriksbanen, strekningen mellom Hønefoss og Oslo. Utbygging av denne strekningen ble vedtatt av Stortinget i 1992, altså for for 20 år siden, men den er hele tiden blitt utsatt og forskjøvet i Statsbudsjettet. Så legge en utbygging ikke direkte gavner Oslo, er ikke det så farlig!

Med dobbeltspor rett fra Hønefoss til Sandvika vil togene kunne tilbakelegge distansen på under halvtimen. I dag kjører togene omvei via Drammen, og bruker halvannen time inn til hovedstaden. Å unngå flaskehalsen mellom Drammen og Sandvika, ville dessuten gi langt bedre forutsigbarhet.

Prisen for herligheten er 15 milliarder kroner. Sammen med andre planlagte utbedringer, vil det gi en reisetid for Bergensbanen på fire og en halv time totalt. Men fortsatt er Ringeriksbanen helt i det blå.

- Det er for mye nostalgi i systemet. Ingenting skjer med Bergensbanen mens man snakker om lyntog. Det ville vært langt bedre med skrittvis utbygging, sier Hallgrim Berg.

- Jeg satt i samferdselskomiteen da Ringeriksbanen ble vedtatt. Men det er ingen vilje til å følge opp vedtaket. SV, som presset igjennom vedtaket i 1992, har sittet i regjering i åtte år, uten å løfte en finger for saken, brummer Berg


Denne artikkelen kommer fra itBergen.no™
http://www.itbergen.no

Adressen til denne artikkelen er:
http://www.itbergen.no/modules.php?name=News&file=article&sid=301